Как автоматично да изтриете местоположението и историята на търсенията в Google

Google вече ви позволява да изтривате историята на активността си автоматично на всеки 3 до 18 месеца и ето как да конфигурирате тази нова функция.

Всеизвестен факт е, че Google събира дейности, свързани с местоположението, мрежата и приложенията от потребителите, когато използват Google Търсене, YouTube и други услуги, за да научат поведението им за точното показване на реклами и да подобрят потребителското изживяване.



В резултат на опасенията за поверителност, Google постепенно започва внедряване на нова функция които потребителите могат да изберат ръчно, за да изтриват автоматично историята на местоположенията, уеб и приложенията от своите акаунти.



Винаги можете да деактивирате събирането на тези данни, но новите настройки трябва да ви помогнат да имате по-личен опит, докато използвате услугите на Google, и да защитите поверителността си малко по-добре.

В това ръководство, ще се научите да задавате колко време Google може да съхранява вашите данни, преди да ги изтриете. Също така ще разгледаме стъпките за деактивиране на историята на местоположенията, дейностите в мрежата и приложенията изцяло в профила ви в Google.



Как автоматично да изтриете местоположението и историята на търсенията в Google

Използвайте тези стъпки, за да изтриете автоматично местоположението и историята на дейностите в Google:

  1. Отвори си Профил в Google,

  2. Кликнете върху Данни и персонализация от левия прозорец.



  3. В секцията „Контроли на активността“ щракнете върху Управлявайте контролите си за активност опция.

    Manage your activity controls

    Управлявайте контролите си за активност
  4. В секцията „Активност в мрежата и приложенията“ (или „История на местоположенията“) щракнете върху Управление на активността бутон.

    Manage activity

    Управление на активността
  5. Щракнете върху Изберете колко дълго да запазите бутон.

    Choose how long to keep your data on Google servers

    Изберете колко дълго да съхранявате данните си на сървърите на Google
  6. Изберете една от трите опции:

    • Запазете, докато не изтрия ръчно (по подразбиране).
    • Съхранявайте за 18 месеца.
    • Дръжте за 3 месеца.

    Google autom delete data options

    Google автоматично изтрива опциите за данни
  7. Щракнете върху Следващия бутон.

  8. Щракнете върху Потвърждение бутон.

    Confirm Google data auto-delete settings

    Потвърдете настройките за автоматично изтриване на данни от Google
  9. Щракнете върху Схванах го бутон.

След като изпълните стъпките, всички ваши дейности в мрежата и приложението, по-стари от посочения от вас ден, ще бъдат изтрити автоматично.

Как да деактивирате местоположението и историята на търсенията в Google

Използвайте тези стъпки, за да деактивирате събирането на данни за местоположение и активност в Google:

  1. Отвори си Профил в Google,

  2. Кликнете върху Данни и персонализация от левия прозорец.

  3. В секцията „Контроли на активността“ щракнете върху Управлявайте контролите си за активност опция.

    Manage your activity controls

    Управлявайте контролите си за активност
  4. В секцията „Контроли на активността“ изключете превключвателя за Активност в мрежата и приложениятаИстория на местоположенията).

    Disable Google activity tracking

    Деактивирайте проследяването на активността на Google
  5. Щракнете върху пауза бутон.

    Pause Google tracking

    Поставете на пауза проследяване на Google

След като изпълните стъпките, Google вече не трябва да събира вашите дейности или местоположения, когато използва услугите си.

Въпреки че възможността за деактивиране на събирането на данни за местоположение и активност съществува отдавна, възможността за автоматично изтриване на историята ви след 3 или 18 месеца са нови функции, които постепенно се разгръщат за потребителите.